понедељак, 23. јун 2014.

Da li je to yoga?




Kada se priča o yogi najčešće su dve predrasude: 
jedna je da je joga akro gimnastika, potpuno nedostižna za one koji nemaju tu fleksibilnost tela ili godine kada je to moguće pokušati, a druga predrasuda je da je yoga suviše spora, da njihova energija zahteva dinamičniji oblik vežbanja. Gimnastika nije yoga i asane nisu cilj već put. 


Druga predrasuda, o preteranom sporom ritmu yoge i potrebi za dinamičnijim vežbanjem je takođe pogrešna. Drugi oblici vežbanja se zasnivaju na pokretanju i potrošnji energije, dok yoga ima sasvim drugi cilj: pokrenuti i sačuvati energiju. I upravo je joga od izuzetne koristi onima koji imaju jaku pokretačku energiju, jak nemir i potrebu za stalnom dinamikom. Jer oni, po pravilu, ne znaju tehnike opuštanja i njima je nemir motiv za akcije. A nemir uvek generiše stres i prenapregnutost, što ima svoju cenu. Yoga ne čini čoveka pasivnim, već uklanja suvišne pokrete čime oslobađa veliku količinu energije koja se inače nepotrebno troši. Postoji niz trikova, da se tako kaže, u Yogi kao i svim ostalim disciplinama koje proizilaze iz celovite Unutarnje Prakse. Ovo je samo jedan od njih. Kako se razvija usmerena pažnja - ne koncentracija - tako je moguće primeniti i neke druge malo komplikovanije trikove. 
Hatha Yoga je praksa koja omogućava razrešenje mnogih blokova u telu i umu, omogućava suočavanje sa vitalnim i emotivnim delom i njihovu transformaciju, daje mogućnost balansiranja dva različita polariteta u čoveku te na kraju i njihovo ujedinjenje. Omogućava spuštanje više Svijesti mnogo brže ako se zna način na koji se to radi tako da taj deo materijalizuje Silu u telu što dovodi do materijalizacije i u životu. Problem je u tome što je danas ta praksa zaboravljena i sem onog što se ponavlja oko nas na svim kursevima Hatha Yoge i što je veoma ograničeno i često puta i pogrešno, ta mogućnost kod mnogih praktičara je prosto uništena. Govori se da Yoga ucjelovljuje Um, telo i duh, ali se to ne vidi kod mnogih koji je praktikuju čak i nakon nekoliko godina, a to je zato što ona nije kompletirana i što čovjek parcijalno prilazi sebi.
Ovaj mali trik koji je dat je samo mali deo te prakse koja kada se odradi otvara mogućnosti daljeg rada sa Asanama ali i samim osmokrakim procesom Sahaja Yoge, tj. patanđalijevim poznatim kao "osam udova yoge". Svaki taj deo može da se primeni u Asanama i na kraju to i jeste njihov cilj."

Нема коментара:

Постави коментар